ALV 29-9-2017 Een sfeerimpressie

2 oktober 2017 8:45

Het is vrijdag 29 september 2017.

Plaats Delict: een voetbalkantine aan de Middenweg te Steenwijk. De acteurs: zo’n 50 leden en een zevental - de achtste is verhinderd - bestuursleden.
De voorstelling: De Algemene Ledenvergadering van de vv Steenwijk.

Alle ingrediënten voor een spannende avond zijn aanwezig. Het dagelijks bestuur moet, zoals het zo mooi in de statuten staat, ‘in functie worden gekozen’. Er zal daarnaast worden gestemd over een voorstel van het bestuur aangaande de diverse soorten lidmaatschap. Een nieuwe trainingsmethode met een app, een flessenactie en de samenwerking met onze blauw-gele buren, het zal allemaal de revue passeren.
Terwijl het buiten tekeer gaat, is de sfeer binnen gemoedelijk. Er wordt naar elkaar geluisterd. Er worden kritische vragen gesteld, er klinkt applaus en er wordt af en toe gelachen. De penningmeester presenteert mooie cijfers en de kascommissie is content; er zijn geen onregelmatigheden in de boekhouding aangetroffen.

Er worden mooie woorden gesproken en bloemen uitgedeeld aan een jubilaris en vrijwilligers die afscheid nemen. Ik vraag me bijna af of ik wel bij de goede voorstelling ben beland.
De eerste agendapunten verlopen zo vlotjes dat wordt besloten dat de pauze te vroeg komt.

We gaan gewoon nog even door en even later is er een nieuwe voorzitter: Jan van Rosmalen, een nieuwe secretaris: André Kas en een oude, nieuwe penningmeester: Koos Hartsuiker. Unaniem verkozen! De taakverdeling binnen het achtkoppig bestuur, dat verder bestaat uit Arjan Vroklage, Wibo Brandsma, Patricia Muis, Klaas Busscher en Gerrit Oosterhuis, worden bekend gemaakt. Het bestuur geeft duidelijk aan dat het er niet voor zichzelf zit maar voor de leden. Niet het bestuur bepaalt maar de leden bepalen! Ook wordt uitgesproken dat het bestuur niet bij het eerste de beste wissewasje de pijp aan Maarten zal geven. We gaan gewoon lekker drie jaar aan de slag! Samen!

Na de pauze wordt verder vergaderd. Buiten regen en bliksem maar binnen is het fijn vertoeven. Er wordt door Arjan Vroklage gesproken over de Vton-trainingsapp en de prille samenwerking met Olde Veste. Uit de zaal klinkt het geluid dat ouders van OV-spelers enthousiast zijn over hoe onze vereniging te werk gaat. Patricia doet verslag van de vele activiteiten die het afgelopen seizoen weer zijn georganiseerd. Teun Molenkamp presenteert een flessenactieplan dat door het bestuur omarmd wordt.
Dan volgt een discussie over de diverse lidmaatschappen en ‘soorten’ vrijwilligers. Het bestuur doet een voorstel en hierover wordt lang gesproken. Het bestuur voegt direct de daad bij het woord en de uitspraak ‘wij zitten hier voor de leden’ krijgt meteen vorm. Ter plekke wordt het voorstel nog wat aangepast en vervolgens goedgekeurd door de leden. Tevens geeft het bestuur blijk van realiteitszin. “Als na een jaar blijkt dat het toch niet zo goed werkt, moet het gewoon weer anders, geen probleem”.
Een discussie over roken langs de velden wordt door de kersverse voorzitter in de kiem gesmoord en naar de bestuurstafel verwezen. En dan is het al bijna einde vergadering.

Is het dan alleen maar hosanna bij de vv Steenwijk? Natuurlijk niet. Er kan en moet nog heel veel worden verbeterd. Maar één ding: het bestuur is er in elk klaar voor om aan de slag te gaan en van de vv Steenwijk een nog mooiere en gezelligere club, waar het fijn toeven is, te maken.

De vergadering krijgt een waardig slot. Dit jaar is op 33-jarige leeftijd oud-bestuurslid Bart Goudriaan overleden. Er wordt staand een minuut stilte gehouden. Eigenlijk eindigt de vergadering zoals je niet zou willen; stil moeten staan bij het overlijden van een veel te jonge man.

Al met al heb ik een gemoedelijk avond beleefd, waar respect voor elkaar, nadrukkelijk de boventoon heeft gevoerd. Het mag, nee moet gezegd worden!

AK